ORGANIC CUBE Space Design by danish architect Søren Korsgaard

clip_image022ORGANIC CUBE by danish architect Søren Korsgaard

Contribution to the Copenhagen International Wood Festival last year.

Intention

The intention is to create a beautiful, varied and surprisingly simple structure which shows  the potential of laths, through a study of detail, form and light, that can involve the viewer.
Architecture / Design

A cube is built, and it’s sides is opened providing access to people and lights, and opportunity to look in and out.
The structure is changing as one moves around it, from being a closed strongly geometric cube it gradually dissolve and become more and more organic, as laths inside is rotated and displaced, creating a organic paraboloid like shape. The organic shape inside, splits the cube into 2 rooms, a extrovert which opens to the park, and an introvert more private space.
Light

the structure is physically static, yet changeable through the viewer and the sun’s position that through the day opens and closes for the light to pass. The structure can both be seen as a cube and an organic form, depending on light and angle (time and place) the lines from the two modes interfere and one of the two forms dominate.

Materials

1000m laths, Dimension 45x45mm.
Construction
construction of the cube-shaped pavilion started as a simple stacking of 3.2 m-long laths, it helps to provide uniform spacing between laths. Simultaneously fitted the organic distributed laths inside the cube also serves as the cross struts which helps to stabilize the structure. When the cube is finished, cut holes are made along the distributed laths.
Leftovers

The excess material from the cuts is used to make smaller cubes to sit on or play with.
Team

Soren Korsgaard, March, architect m.a.a.
Daniel Nielsen, architect March, architect m.a.a.
www.sorenkorsgaard.com

www.woodfestival.dk

onsdag den 21. april 2010

ORGANIC CUBE by danish architect Søren Korsgaard

Contribution to the Copenhagen International Wood Festival last year.

Intention

The intention is to create a beautiful, varied and surprisingly simple structure which shows  the potential of laths, through a study of detail, form and light, that can involve the viewer.
Architecture / Design

A cube is built, and it’s sides is opened providing access to people and lights, and opportunity to look in and out.
The structure is changing as one moves around it, from being a closed strongly geometric cube it gradually dissolve and become more and more organic, as laths inside is rotated and displaced, creating a organic paraboloid like shape. The organic shape inside, splits the cube into 2 rooms, a extrovert which opens to the park, and an introvert more private space.
Light

the structure is physically static, yet changeable through the viewer and the sun’s position that through the day opens and closes for the light to pass. The structure can both be seen as a cube and an organic form, depending on light and angle (time and place) the lines from the two modes interfere and one of the two forms dominate.

Materials

1000m laths, Dimension 45x45mm.
Construction
construction of the cube-shaped pavilion started as a simple stacking of 3.2 m-long laths, it helps to provide uniform spacing between laths. Simultaneously fitted the organic distributed laths inside the cube also serves as the cross struts which helps to stabilize the structure. When the cube is finished, cut holes are made along the distributed laths.
Leftovers

The excess material from the cuts is used to make smaller cubes to sit on or play with.
Team

Soren Korsgaard, March, architect m.a.a.
Daniel Nielsen, architect March, architect m.a.a.
www.sorenkorsgaard.com

www.woodfestival.dk

clip_image016

clip_image017

clip_image018

clip_image019

clip_image020

clip_image021

Share

Related Articles

World’s Greatest Gypsum Cave In Russia
World’s Greatest Gypsum Cave In Russia

Protect Your Feet In Disaster_Braun Post-Disaster Emergency Foot Protective Accessory
Protect Your Feet In Disaster_Braun Post-Disaster Emergency Foot Protective Accessory

Learning From-a project by Nora Korn & Christoph Köhler
Learning From-a project by Nora Korn & Christoph Köhler

Vitriini Boxes By Anu Penttinen For Iittala
Vitriini Boxes By Anu Penttinen For Iittala

Reconfigured Floor Plan House Renovation Design Ideas
Reconfigured Floor Plan House Renovation Design Ideas

Kime By Mikiya Kobayashi For Dreamy Person Inc.
Kime By Mikiya Kobayashi For Dreamy Person Inc.

Buffalo Professor To Turn Snow Into a Colossal Work of Art
Buffalo Professor To Turn Snow Into a Colossal Work of Art

Stefan Eckert 3D Holographic Show
Stefan Eckert 3D Holographic Show

Marfa House :: Barbara Hill Design
Marfa House :: Barbara Hill Design

shira keret: paraphrase
shira keret: paraphrase

Sarah Illenberger
Sarah Illenberger

Vesu Restaurant California by Arcsine Architecture and Bellusci Design
Vesu Restaurant California by Arcsine Architecture and Bellusci Design

Leave a comment

3 Comments.

  1. Hello! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to check it out. I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers! Fantastic blog and brilliant style and design.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>